Vánoční svátky jsou pomalu za námi, na Tři krále se pomalu odstrojují stromečky, a už se lze nechat inspirovat na příští Vánoce. Rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát lze vyměnit za jiné menu. Domácí prostředí pak třeba za restauraci v portugalském Lisabonu.
Vánoční menu je tam bohaté, chutné a vyjma sladké tečky bez příloh (tedy pokud se nezakousnete do nachystané housky s máslem). Jako předkrm mušle se strouhankou a praženým rajčatovým pyré.
Následuje vynikající treska se zelím a vajíčkem, a aby těch masových pochoutek nebylo málo, třetí v řadě je plněná krůta s nadrobno nasekanými oříšky a karamelizovanou červenou cibulkou.
Pestrý výběr sladkostí
Poté lze zavítat k bufetu, kde je plno sladkostí – z ovoce, v pomerančovém sirupu, z čokolády nebo kupříkladu znamenitý rýžový pudink. Výborný je také vánoční koláč s kandovaným ovocem.
Výběr nápojů je stylový – pochutnávat si lze na výborném červeném nebo bílém vínu nebo pivu. Kdo neholduje alkoholu, může si dát „obyčejnou“ minerální vodu nebo ke sladkostem kávičku, kterou v Portugalsku dělají znamenitě.
Treska s brambory a zelím
A jaké tradiční vánoční menu mají v portugalských rodinách? Tresku s brambory a zelím, případně jinou zeleninou politou olivovým olejem. A nechybějí ani sladkosti, včetně zmíněného rýžového pudinku se skořicí.
Portugalci večeří, stejně jako Češi, 24. prosince večer, dárky si ale rozdávají až o půlnoci. S jejich nošením pomáhá Ježíškovi Pai Noel (obdoba Santa Clause). Následující dny slouží stejně jako u nás k návštěvě širší rodiny.