Gastronautem v každé zemi

|
Gastronautem v každé zemi, foto: pixabay
Gastronautem v každé zemi, foto: pixabay
Gastronautem v každé zemi, foto: pixabay
Gastronautem v každé zemi, foto: pixabay

Festivaly jídla jsou v současnosti velice rozšířeným trendem, a to nejen celosvětově, ale i u nás v srdci Evropy. Přestože některé české stravovací návyky hraničí s psychickou poruchou, dovolím si tvrdit, že některé z českých festivalů jsou na stejné, ne-li na vyšší úrovni než některé z těch mezinárodních. Tímto článkem bych pak několik z nich rád přiblížil a také ukázal, že i my umíme vařit kvalitně a zajímavě.

Třeba náplavková sezóna stále pokračuje, i když už nejsou letní měsíce. Přívětivější počasí umožní i takovým místům, jako je například plácek před Crossem vybudovat miniaturní stánkové městečko, které za dozoru mechanických skulptur prodává různorodé street food pokrmy. Tam si na své přišli nejen milovníci sushi, ale i jejich uši, které škádlila pro Cross typická elektronická hudba. Dokonce jsem zde viděl i šťastného fanouška skupiny Ortel, který si v ruce nesl namísto činky tři indické „multikulti“ palačinky. A pak si to s úsměvem na rtech a mastným flekem na triku špacíroval na holešovickou zastávku metra.

Pizzafest

Máte o jistém člověku pochybnosti? Zeptejte se ho, zdali má rád pizzu. V devadesáti devíti procentech vám dotazovaný odvětí, že ji miluje. Pokud však uslyšíte jinou odpověď, tak jistojistě víte, že s takto vyšinutou osobou nechcete mít nic společného. A pro nás „normální“ byl stvořen Pizza fest, odehrávající se v samotné kolébce pizzy, tedy ve středomořské Neapoli. Za oslňujících paprsků slunce zde můžete ochutnat pizzu všech druhů a velikostí. Zároveň se zde dozvíte vše o vzniku pizzy, odhalíte nejednu „tajnou“ rodinnou recepturu a mnohé triky, jak upéct tu božsky křupavou krustu… no anebo se jen můžete pokochat soutěží o nejlepšího pizzaiolo (tedy pizzaře), na niž se každoročně sjíždí zapálení kuchaři z koutů celé Itálie.

Pro ty odvážnější, kteří nebojácně vyhledávají výzvu, se v západní Virginii, konkrétně ve městě Malinton, odehrává akce s příznačným názvem Roadkill Cook-Off. Lákadlem a hlavním tématem jsou totiž přejetá zvířata. Nemusíte se však bát, že by vašeho pečeného pásovce či grilovanou vačici znechutila pneumatika nebo případně výfukové výpary. Všechna zvířata na jídelníčku jsou humánně zabíjena mimo silnici – jen zde figurují pouze ta, která mají vysokou pravděpodobnost zasažení dopravním prostředkem. V podobném duchu probíhá též kuriózní Wildfoods Festival na Novém Zélandě, jehož návštěvníci konzumují věci, na něž by většina z nás ve spojení s jídlem ani nepomyslela. Smažená býčí varlata či racčí vejce jsou pouhým předkrmem… Těšit se zde návštěvníci mohou například na kotlety z vačice vařené na víně nebo na žížaly na několik způsobů či na larvy brouků. Ani méně odvážní tu však neumřou hlady. Jejich žaludky mohou naplnit alespoň třeba „klasická“ žabí stehýnka či šneci plnění česnekem.

Taktéž nesmíme opomenout ani špičku našeho jazyka, proto bychom si měli šetřit své sladkomilné chuťové pohárky pro příležitost v Paříži, kde se už od roku 1922 koná čokoládový veletrh. A i přestože už se tato zvyklost rozšířila do mnoha měst po celém světě, Paříž zůstává stále top. Hlavním aktérem tu je samozřejmě čokoláda, nezůstává se však výhradně jen u jídla. Čokoláda vám zde bude doslova protékat mezi prsty (a to v dobrém slova smyslu), jelikož na místě se konají i čokodílničky, které naučným způsobem informují o samotném zpracování kakaových bobů až po finální procedury, za něž by se nemusel stydět ani samotný Willy Wonka. A co by to bylo za francouzskou slavnost, kdyby do programu nebyla zahrnuta móda. Těšit se tedy můžete i na nádherné modelky promenádující se v hábitech z tmavého zlata.

Pokud jedinou rybou, kterou ročně zkonzumujete, je ta v trojobalu o Vánocích, měli byste zvážit zájezd do Španělska. Od roku 1963 se totiž ve španělském městečku O Grove koná akce s názvem Spain Seafood Festival, jež je doslova rájem pro milovníky mořských plodů a vábí rok co rok stovky tisíců návštěvníků. Zaslouženě tedy dostal od státu ocenění „Festival of International Tourism Interest“. Zde budete mít možnost ochutnat nejrůznější druhy pokrmů od rizota s mořskými plody přes škeble, ústřice až po zapečené hřebenatky. Jako kulisa pak bude znít hra na dudy či rej lidových tanců. Soutěží se zde o cenu v kategorii o nejchutnějšího kraba a mísu mušlí. Pokud nemáte na cestu do Španělska čas nebo vás dary moře příliš nelákají, existuje i česká alternativa. Tou je rybí festival v Dobříši, který slaví velký úspěch. Návštěvníci zde mohou vybírat z velké nabídky sladkovodních ryb z českých chovů a sádek a k vidění (a ochutnání) jsou kromě klasického kapra i méně populární ryby, jakými jsou například amur, sumec, štika, siven, pstruh, okoun nebo třeba candát. Na veškerou přípravu dohlížejí taktéž tuzemští šéfkuchaři. A pokud máte zájem o maximálně čerstvé rybí maso, máte možnost zakoupit rybu živou a vlastnoručně si ji doma zpracovat po svém.

Ani orientální svět však nezůstává, co se gastronomických akcí týká, pozadu. Jen pár měsíců po oslavě Nového čínského roku se Číňané musejí znovu formovat a připravit na další velmi důležitý festival – The Mid-Autumn Festival, jenž je také znám jako Moon Festival. Ten vychází ze starověké tradice, jak vzdát hold měsíci a oslavit úrodu. Svátek připadá na patnáctý den osmého měsíce (samozřejmě podřízeno Čínskému lunárnímu kalendáři). Lidé připravují pochutiny, které by mohli obětovat měsíci, a jedním ze speciálních pokrmů, který Číňané odevzdávají, je právě moon-cake, kulatý moučník se sladkou náplní. Tyto náplně jsou pro naše chuťové buňky velmi netradiční, skoro až exotické; patří mezi ně například koláč s jujube pastou (neboli datlový džem), žloutkový koláč, koláč s pastou z lotosových semínek, pětijaderný ořechový nebo koláč s pastou ze sladkých fazolí. Celý festival samozřejmě provází krásné tradiční lampióny a dračí tance.

Neměli bychom zapomenout ani na jeden z nejprestižnějších a největších festivalů v České republice – tedy na třídenní Prague Food Festival, který si za posledních několik let, kdy se u nás pořádá, vybudoval solidní jméno. Představují se na něm špičkové restaurační zařízení všeho druhu. Nechybí česká či francouzská kuchyně a spousta dalších. A pokud by vám při náročné ochutnávce prvotřídních pokrmů vyprahlo, můžete to zapít třeba dobrým vínem pivem či koňakem.

Věřím, že každý člověk by měl zakusit kouzlo food festivalů. Jedná se totiž o kulturní zážitek, který obohatí nejen vaši smysly, ale i vaši hmotnost. Nebojte se objevovat nové chutě a zajímavé kombinace. Každý malý krok je velkým skokem pro váš žaludek… Staňte se gastronauty!

Text: Jan Řezáč

Hřebenatky, foto: pixabay
Gastronautem v každé zemi, foto: pixabay
Gastronautem v každé zemi, foto: pixabay
Hřebenatky, foto: pixabay
Gastronautem v každé zemi, foto: pixabay
Gastronautem v každé zemi, foto: pixabay

Podívejte se také na:

Originální kulinářská inspirace v rakouské kuchyni

Rakousko je pro labužníky opravdovým rájem. Z nesčetných plodin, kterým se tady daří, umí zdejší ...

Hmyz jako běžné jídlo? Za pár let velmi pravděpodobné

Nakrmit narůstající lidskou populaci je čím dál složitější. A tak odborníci začínají zastávat teorii, že ...

Asijské řáděníčko

Začíná to pokaždé stejně. Nejdřív nenápadným lechtáním v oblasti žaludku. Čím více ten pocit ignorujete, ...

Neváhejte a ochutnávejte všechno bizarně vonící nebo vypadající ovoce

Ještě před patnácti lety se pod pojmem „exotické ovoce“ schovával banán, kiwi, ananas nebo třeba ...

Jablka, špek a sýr, to jsou kulinářské poklady Jižního Tyrolska

Jižní Tyrolsko je nejsevernější italská provincie, proslulá jako ideální místo pro zimní dovolenou a gurmánské ...