Jablka, špek a sýr, to jsou kulinářské poklady Jižního Tyrolska

|
Jižní Tyrolsko, foto: pixabay.com
Jižní Tyrolsko, foto: Táňa Pikartová
Jižní Tyrolsko, foto: Táňa Pikartová
Jižní Tyrolsko, foto: Táňa Pikartová
Jižní Tyrolsko, foto: Táňa Pikartová

Jižní Tyrolsko je nejsevernější italská provincie, proslulá jako ideální místo pro zimní dovolenou a gurmánské hodování. Základem místní kuchyně jsou křupavá jablka, jemně kořeněný špek a sýr Stelvio.

Jihotyrolská kuchyně je známá svou kreativitou, která staví na kombinaci tradic z období monarchie a na vlivu moderní středomořské gastronomie. Velký důraz zde kladou na použité místní suroviny – jihotyrolská jablka, jihotyrolský špek a sýr Stelvio, které díky své tradici, kvalitě a transparentnosti výrobního procesu získaly evropské známky chráněného označení.

Kreativita a kvalitní produkty ovšem nemusejí znamenat složité vaření. Na to si můžete zajít do některé z dvaceti jihotyrolských restaurací, které byly v tomto regionu s půl milionem obyvatel oceněny třiadvaceti prestižními michelinskými hvězdami.

Na farmách Jižního Tyrolska
Nejsevernější region Itálie, tedy Alto Adige, obklopují z jedné strany Dolomity a ze strany druhé Rétské Alpy. Je zčásti hornatý, zčásti jsou tu roviny ideální k pěstování jablek a vinné révy. Cestou míjíme města Brixen, Merano a Bolzano.

Jihotyrolští farmáři jsou vždycky srdcem se svou půdou, produkty i zvířaty, nejčastěji hovězím dobytkem, ovcemi i kozami. Produkce nespočívá v množství, ale v detailu. Život tady na farmách musí člověk zažít a vidět. Je to nepřenositelný zážitek.

Farma Weiher Hof v Natz-Schabs
Prázdninový region Natz-Schabs tvoří pět vesnic: Natz, Schabs, Raas, Viums a Aicha. Zdejší krajinu utvářejí ovocné sady, lesy a pečlivě upravená zeleň. Krásná, klidná a laskavá krajina.

Sjíždíme z dálnice od Brixenu a zhruba po pěti minutách jízdy už směřujeme k doslova vymazlenému penzionu rodiny Graf, který obklopuje jezero, květinová i bylinková zahrada a skoro nekonečné sady, kde místní pěstují jablka. Na farmách nabízejí svým hostům buchty, ovocné marmelády, šťávy, sirupy, ovoce i zeleninu. Hosté si mohou brát produkty z domácí zahrádky, mají také možnost zažít běžný den na farmě.

V Natz-Schabsu se na ploše téměř tří set hektarů dobře daří odrůdám Golden Delicious, Jonagold, Elstar a Gala, pěstují tady také známé odrůdy bílého vína Müller Thurgau a Sylvaner. Kdo se na jaře zadívá na bílorůžové moře květů jabloní, nebo na podzim na zralé plody zjistí, že život tady ubíhá v neobyčejně nádherných souvislostech. A kdo chce vědět víc, využije putování při komentovaných procházkách po ovocných sadech, které se konají od dubna do října.

Schifferegger, selský šenk v Kiens
Nemohli jsme se nezastavit na statku rodiny Christian Oberhofer. Po serpentinách vysoko v horách konečně dojíždíme k šenku, který nás vítá přívětivou atmosférou a pohostinností.

Kdo má rád jehněčí a kůzlečí maso, neměl by si v žádném případě nechat ujít chutná jídla, která připravuje majitelka šenku paní Marsoner. Všechny variace jihotyrolských dobrot, slaných i sladkých, si mohou hosté dopřávat na slunečné terase, s výhledem na okolní vrcholky hor. Úchvatná podívaná.

Ochutnali jsme kroupovou polévku, sýrové i špenátové noky, bramborové placičky se zelím samozřejmě trhanec Kaiserschmarrn. Jako hlavní jídlo byly kůzlečí plátky na bylinkách s opečenými bramborami. Všechno bylo skvělé, paní Marsoner je opravdu báječná kuchařka.

Farma Val Pusteria v Brunecku
Hofbauer v Brunecku je místem, kde se musí každému líbit, pociťovat tady čistou radost ze života, je normální. Přírodu a srdečnou pohostinnost tady cítíme všemi smysly. Hosté bydlí v domě, který byl postaven před pěti stoletími, a přesto mu nechybí kouzlo nebo komfort. Jsme na tradiční farmě v zeleném údolí v Jižním Tyrolsku. Při rekonstrukci statku bylo snahou majitelů zachovat historii starého panství. Návštěvníky vítá útulná a jedinečná atmosféra. Co ochutnat? Samozřejmě štrúdl se spoustou jablek, až vypadávají ze smotaného těsta. A plátky sýra jako chuťovku k jablečnému moštu.

Srdečně vás vítáme na Waldharthofu
Čteme velký nápis na domě obklopeném květinami, zahradou a jablečným sadem. Vítá nás mladý farmář Andreas a hned nás vede na prohlídku farmy. Nakonec chutnáme i skvělý bílý a červený jablečný mošt.

Jsme nedaleko Brixenu, v malé vesničce Raas. Alpské klima a minerální půdy bohaté na živiny v údolí řeky Eisack je ideální pro zdejší sady a vinice.

Pytel plný dobrodružství, okořeněný špetkou zvědavosti, hrst zábavy, pohostinnost, to je tajný recept na rodinnou dovolenou ve Waldharthofu,“ říkají majitelé.

Pro hosty na Waldharthofu je krajina v údolí Eisack přívětivá a plná překvapení. Je ideálním výchozím bodem pro pěší turisty a horské cyklisty, v zimě si lyžaři užijí lyžařskou oblast Plose a Gitschberg. Děti i dospělí tu mohou krmit zvířata, sbírat vejce, vyjet si na výlet s koníkem Melli, nebo s babičkou Fane vařit džem, anebo odpočívat v ústraní a dýchat vůni čerstvě posečené louky a cítit teplo slunce v úžasné přírodní scenérii jihotyrolských hor.

Podívejte se také na:

Ochutnali jsme portugalské vánoční menu – mušle, treska, krůta i rýžový pudink

Vánoční svátky jsou pomalu za námi, na Tři krále se pomalu odstrojují stromečky, a už ...

Čokoláda tajemný nápoj králů

Je tomu už více než 500 let. Mocný Montezuma II., vládce legendami opředeného indiánského kmene ...

Balkánská kuchyně. Různé chutě, vůně a hlavně vynalézavost

Balkánské státy – Bulharsko, Rumunsko, Albánie, země bývalé Jugoslávie a Maďarsko. Gastronomie těchto zemí se ...

Neváhejte a ochutnávejte všechno bizarně vonící nebo vypadající ovoce

Ještě před patnácti lety se pod pojmem „exotické ovoce“ schovával banán, kiwi, ananas nebo třeba ...

Hmyz jako běžné jídlo? Za pár let velmi pravděpodobné

Nakrmit narůstající lidskou populaci je čím dál složitější. A tak odborníci začínají zastávat teorii, že ...