Jablka, špek a sýr, to jsou kulinářské poklady Jižního Tyrolska

|
Jižní Tyrolsko, foto: pixabay.com
Jižní Tyrolsko, foto: Táňa Pikartová
Jižní Tyrolsko, foto: Táňa Pikartová
Jižní Tyrolsko, foto: Táňa Pikartová
Jižní Tyrolsko, foto: Táňa Pikartová

Jižní Tyrolsko je nejsevernější italská provincie, proslulá jako ideální místo pro zimní dovolenou a gurmánské hodování. Základem místní kuchyně jsou křupavá jablka, jemně kořeněný špek a sýr Stelvio.

Jihotyrolská kuchyně je známá svou kreativitou, která staví na kombinaci tradic z období monarchie a na vlivu moderní středomořské gastronomie. Velký důraz zde kladou na použité místní suroviny – jihotyrolská jablka, jihotyrolský špek a sýr Stelvio, které díky své tradici, kvalitě a transparentnosti výrobního procesu získaly evropské známky chráněného označení.

Kreativita a kvalitní produkty ovšem nemusejí znamenat složité vaření. Na to si můžete zajít do některé z dvaceti jihotyrolských restaurací, které byly v tomto regionu s půl milionem obyvatel oceněny třiadvaceti prestižními michelinskými hvězdami.

Na farmách Jižního Tyrolska
Nejsevernější region Itálie, tedy Alto Adige, obklopují z jedné strany Dolomity a ze strany druhé Rétské Alpy. Je zčásti hornatý, zčásti jsou tu roviny ideální k pěstování jablek a vinné révy. Cestou míjíme města Brixen, Merano a Bolzano.

Jihotyrolští farmáři jsou vždycky srdcem se svou půdou, produkty i zvířaty, nejčastěji hovězím dobytkem, ovcemi i kozami. Produkce nespočívá v množství, ale v detailu. Život tady na farmách musí člověk zažít a vidět. Je to nepřenositelný zážitek.

Farma Weiher Hof v Natz-Schabs
Prázdninový region Natz-Schabs tvoří pět vesnic: Natz, Schabs, Raas, Viums a Aicha. Zdejší krajinu utvářejí ovocné sady, lesy a pečlivě upravená zeleň. Krásná, klidná a laskavá krajina.

Sjíždíme z dálnice od Brixenu a zhruba po pěti minutách jízdy už směřujeme k doslova vymazlenému penzionu rodiny Graf, který obklopuje jezero, květinová i bylinková zahrada a skoro nekonečné sady, kde místní pěstují jablka. Na farmách nabízejí svým hostům buchty, ovocné marmelády, šťávy, sirupy, ovoce i zeleninu. Hosté si mohou brát produkty z domácí zahrádky, mají také možnost zažít běžný den na farmě.

V Natz-Schabsu se na ploše téměř tří set hektarů dobře daří odrůdám Golden Delicious, Jonagold, Elstar a Gala, pěstují tady také známé odrůdy bílého vína Müller Thurgau a Sylvaner. Kdo se na jaře zadívá na bílorůžové moře květů jabloní, nebo na podzim na zralé plody zjistí, že život tady ubíhá v neobyčejně nádherných souvislostech. A kdo chce vědět víc, využije putování při komentovaných procházkách po ovocných sadech, které se konají od dubna do října.

Schifferegger, selský šenk v Kiens
Nemohli jsme se nezastavit na statku rodiny Christian Oberhofer. Po serpentinách vysoko v horách konečně dojíždíme k šenku, který nás vítá přívětivou atmosférou a pohostinností.

Kdo má rád jehněčí a kůzlečí maso, neměl by si v žádném případě nechat ujít chutná jídla, která připravuje majitelka šenku paní Marsoner. Všechny variace jihotyrolských dobrot, slaných i sladkých, si mohou hosté dopřávat na slunečné terase, s výhledem na okolní vrcholky hor. Úchvatná podívaná.

Ochutnali jsme kroupovou polévku, sýrové i špenátové noky, bramborové placičky se zelím samozřejmě trhanec Kaiserschmarrn. Jako hlavní jídlo byly kůzlečí plátky na bylinkách s opečenými bramborami. Všechno bylo skvělé, paní Marsoner je opravdu báječná kuchařka.

Farma Val Pusteria v Brunecku
Hofbauer v Brunecku je místem, kde se musí každému líbit, pociťovat tady čistou radost ze života, je normální. Přírodu a srdečnou pohostinnost tady cítíme všemi smysly. Hosté bydlí v domě, který byl postaven před pěti stoletími, a přesto mu nechybí kouzlo nebo komfort. Jsme na tradiční farmě v zeleném údolí v Jižním Tyrolsku. Při rekonstrukci statku bylo snahou majitelů zachovat historii starého panství. Návštěvníky vítá útulná a jedinečná atmosféra. Co ochutnat? Samozřejmě štrúdl se spoustou jablek, až vypadávají ze smotaného těsta. A plátky sýra jako chuťovku k jablečnému moštu.

Srdečně vás vítáme na Waldharthofu
Čteme velký nápis na domě obklopeném květinami, zahradou a jablečným sadem. Vítá nás mladý farmář Andreas a hned nás vede na prohlídku farmy. Nakonec chutnáme i skvělý bílý a červený jablečný mošt.

Jsme nedaleko Brixenu, v malé vesničce Raas. Alpské klima a minerální půdy bohaté na živiny v údolí řeky Eisack je ideální pro zdejší sady a vinice.

Pytel plný dobrodružství, okořeněný špetkou zvědavosti, hrst zábavy, pohostinnost, to je tajný recept na rodinnou dovolenou ve Waldharthofu,“ říkají majitelé.

Pro hosty na Waldharthofu je krajina v údolí Eisack přívětivá a plná překvapení. Je ideálním výchozím bodem pro pěší turisty a horské cyklisty, v zimě si lyžaři užijí lyžařskou oblast Plose a Gitschberg. Děti i dospělí tu mohou krmit zvířata, sbírat vejce, vyjet si na výlet s koníkem Melli, nebo s babičkou Fane vařit džem, anebo odpočívat v ústraní a dýchat vůni čerstvě posečené louky a cítit teplo slunce v úžasné přírodní scenérii jihotyrolských hor.

Podívejte se také na:

Balkánská kuchyně. Různé chutě, vůně a hlavně vynalézavost

Balkánské státy – Bulharsko, Rumunsko, Albánie, země bývalé Jugoslávie a Maďarsko. Gastronomie těchto zemí se ...

Pro Američana hamburger, pro Japonce sushi, pro Rakušana řízek

Samozřejmě nemůžeme začít jinde než u řízku. A to u pořádného kusu masa, který na ...

Originální kulinářská inspirace v rakouské kuchyni

Rakousko je pro labužníky opravdovým rájem. Z nesčetných plodin, kterým se tady daří, umí zdejší ...

Hmyz jako běžné jídlo? Za pár let velmi pravděpodobné

Nakrmit narůstající lidskou populaci je čím dál složitější. A tak odborníci začínají zastávat teorii, že ...

Gastronautem v každé zemi

Festivaly jídla jsou v současnosti velice rozšířeným trendem, a to nejen celosvětově, ale i u ...