Originální kulinářská inspirace v rakouské kuchyni

|
Kaiserschmarren, foto: www.austria.info
Špecle, foto: www.austria.info
Germknödel, foto: www.austria.info
Tiroler Gröstl, foto: www.austria.info
Brettljause, foto: www.austria.info
Kärntner Kasnudeln, foto: www.austria.info

Rakousko je pro labužníky opravdovým rájem. Z nesčetných plodin, kterým se tady daří, umí zdejší kuchaři vykouzlit jídla nejvyšší kvality. Ty nejznámější si teď představíme.

Špecle
Chutná horská specialita, která nechybí na žádném jídelním lístku. Existuje nespočet variací, jak připravit a servírovat. S máslem, šunkou, kysaným zelím, slaninou nebo špenátem.
Nejběžnější jsou však sýrové špecle. Těsto z mouky, vajec, vody, krupice a soli se nastrouhá do vařící vody. Po uvaření se noky smíchají v misce s různými nastrouhanými sýry, a nechají se odležet, aby se chutě hezky spojily. Používají se různé druhy sýra, podle regionu a rodinných tradic. Špecle najdeme i pod lokálními názvy jako Knöpfle nebo Gebse.

Germknödel
Nadýchaný kulatý kynutý knedlík je na horách podáván převážně jako hlavní jídlo. Je vařený v páře, plněný švestkovými povidly, přelitý buď máslem nebo vanilkovou omáčkou a posypán mákem s cukrem.
Germknödel je výhradně spojený se zimou a horami, a tak ho málokdy najdeme na jídelním lístku mimo zimní sezónu nebo v restauracích v údolí. V zimě však naopak nenajdete jedinou horskou chatu, která by neměla v nabídce tento výtečný knedlík, který vás zaručeně zasytí a doplní energii potřebnou pro lyžování.

Kaiserschmarren
Jinak také císařský trhanec, lehká palačinka ze sladkého těsta, která se po upečení na pánvi jemně natrhá a poté ještě dopeče v troubě. Tento moučník z vajec, mléka, mouky a trochy cukru miloval císař Franz Josef, proto ten název císařský trhanec. Připravuje se na různé způsoby, se švestkovými povidly, ovocným ragú, kompotem nebo s vanilkovým cukrem, rozinkami a skořicí.

Tiroler Gröstl
Je to typický rakouský pokrm, který se připravuje na pánvi z tenkých plátků vařených brambor, cibule, slaniny a slabých plátků vařeného hovězího nebo vepřového masa. Vše je dochuceno pepřem, kmínem a majoránkou. Podává se s volským okem. Dobrou přílohou může být i zelí nebo zeleninový salát. Vegetariáni mohou nahradit maso houbami a zeleninou.

Kärntner Kasnudeln
Další specialitou, tentokrát z Korutan, jsou sýrové nudle. Tyto nudle se servírují ve formě taštiček, plněné směsí vařených brambor, pórku, cibule, sýra a bylinek, hlavně kerblíkem a mátou. Hotové těstoviny se krátce povaří a polévají se přepuštěným máslem. V jižních Korutanech se navíc podávají navrch se slaninou. Korutanské nudle najdeme i v dalších variantách, například s hříbkovou náplní nebo ve sladké variantě plněné jablky se skořicí nebo hruškami.

Brettljause
Tradiční farmářský talíř je štýrskou specialitou. Toto jídlo je velmi oblíbené a podává se nejen v různých horských hospůdkách, ale třeba i ve vinárnách. Existuje nepřeberné množství možností, jak si tuto farmářskou svačinu poskládat. Ingrediencemi jsou různé druhy šunky, sýra, může být třeba pivní, salámů, slaniny, uzeného masa, paštiky, škvarkové a sýrové pomazánky, vařených vajec, zeleniny, například papriky, okurky, rajčata, ředkvičky a křenu. Servíruje se na dřevěném prkénku s chlebem a ovocným schnapsem.

Podívejte se také na:

Pro Američana hamburger, pro Japonce sushi, pro Rakušana řízek

Samozřejmě nemůžeme začít jinde než u řízku. A to u pořádného kusu masa, který na ...

Neváhejte a ochutnávejte všechno bizarně vonící nebo vypadající ovoce

Ještě před patnácti lety se pod pojmem „exotické ovoce“ schovával banán, kiwi, ananas nebo třeba ...

Asijské řáděníčko

Začíná to pokaždé stejně. Nejdřív nenápadným lechtáním v oblasti žaludku. Čím více ten pocit ignorujete, ...

Jablka, špek a sýr, to jsou kulinářské poklady Jižního Tyrolska

Jižní Tyrolsko je nejsevernější italská provincie, proslulá jako ideální místo pro zimní dovolenou a gurmánské ...

Aperitivo Moment – Lákavý životní styl

Aperitivo Moment je typicky italskou tradicí a představuje neformální setkání přátel v baru v podvečerních ...