Hluboko v Atlantickém oceánu leží největší z devíti azorských ostrovů Sao Miguel. Právě tady je ananasová farma, jejíž ovoce je vyhlášenou ostrovní specialitou.
Ananasové plantáže mohu turisté navštívit na farmě Bernarda Cabrala v hlavním městě ostrova Sao Miguel Ponta Delgada ve čtvrti Faja.
Na rozdíl od Havaje nebo Thajska, odkud se ananasy dovážejí, mají ty portugalské unikátní a léty osvědčenou metodu pěstování, na kterou vsadili zakladatelé farmy už v počátku minulého století. Ananasy pěstují v tradičních sklenících, a co skleník, to jiné stádium růstu ovoce. V některých jsou teprve zasazené rostliny, v jiných už kvetou a v dalších jsou už zralé ananasy, které se postupně sklízí.
Současné babyananasy, jak jim tady říkají, protože se sotva klubou na svět a měří pár centimetrů, budou podle Elis, vnučky zakladatele plantáží, zralé ke sklizni až v prosinci. Téměř veškerou produkci farmy snědí Portugalci na ostrovech a na pevnině.
Stejně jako Portugalci i Azorčané si potrpí na sladkosti a dezerty. V každé restauraci, kavárně nebo cukrárně mají na jídelním lístku v nabídce několik dezertů, džusů i zmrzlin z ananasu. To je jistota. Jsou sladké, voňavé a šťavnaté. Po večeři se obvykle podává miska s nakrájeným ananasem nebo dezert podobný našemu mřížkovému koláči.