Byl výjimečný, extravagantní, neuchopitelný. O kom je řeč?

|
Průčelí muzea Salvadora Dalího ve Figueres, foto: Táňa Pikartová
Salvador Dalí muzeum, foto: pixabay
Cadaqués, Costa Brava, foto: pixabay
Salvador Dalí, Portlligat, foto: pixabay
Salvador Dalí, Cadaqués, foto: pixabay

Miloval surrealismus. Ostatně jeho citát: „Jediný rozdíl mezi surrealisty a mnou je ten, že já jsem surrealista,“ jasně svědčí o jeho směřování.

Kdo nemá rád nudu, ten si v Katalánsku se Salvadorem Felipem Jacintem Dalím užije skvělé dny. Zda tento chlapík s dlouhým tenkým knírem, který si mnohdy prý holil jenom na jedné straně, proslul díky svým malbám nebo extravaganci, to ať si každý udělá vlastní úsudek. Stejně tak, zda se přikloní k názoru znalců, kteří se dodnes dohadují, zda malby stvořil génius nebo šílenec.

Teatre-Museum ve Figueres

Figueres je město, kde se světově proslulý exhibicionista narodil, prožil značnou část svého života a také zemřel. Theatre-Museu Dalí vytvořil sám a rozhodně nikdo nemůže čekat, že vstoupí do klasického, rozumějme normálního, muzea nebo galerie. Budovu bývalého městského divadla, která za španělské občanské války vyhořela, přeměnil v divadelní fantazii, a samotný dům a všechno, co se v něm nachází, jsou exponáty z jeho života.

Představitel surrealismu a autor bizarních obrazů se tu rozhodně nezapře. Při prohlídce expozic má člověk výrazně vtíravý pocit, že primárním záměrem umělce bylo návštěvníka pohltit, mnohdy až vystrašit a nechat ho tápat ve všech tricích, iluzích a překvapeních.

Právě tady vznikly roztékající se hodiny, které měly symbolizovat relativitu času podle Alberta Einsteina. Inspirací prý byl roztékající se camembert, který v jednom z horkých letních dnů pozoroval. Dalším symbolem jsou sloni na tenkých nohách, rozlézající se mravenci nebo stoly výjimečných tvarů s nohama obutýma v dívčích střevíčcích. A pak vejce, všude jsou vejce ve všech velikostech. Když návštěvníci na náměstí před muzeem zaklání hlavu k nebi, nevyhlížejí mraky, ale počítají obrovitá vejce, která Dalí umístil na střechu svého muzea.

A zase vejce a ukradená žena

Stále jsme v Katalánsku, na severním pobřeží Costa Brava v nejvýchodnějším městě španělské pevniny, v klidném letovisku Cadaqués. Bílé městečko vyrostlo na skalnatém poloostrově a září do dálky. Zdejší výběžek Cabo de Creus je pak nejvýchodnějším bodem Pyrenejského poloostrova kam první turisté začali jezdit začátkem 20. století.

Rodina Dalího měla právě tady svoje letní sídlo, a pro malíře se stalo místem nejen dětství, ale také lásky tak velké, jako bylo jeho netradiční umění. Začalo to téměř nevinně a skončilo na straně jedné skoro tragédií a na straně druhé jak jinak než svatbou.

Do Cadaqués ho přijel navštívit básník Paul Eluard se svou ženou Galou. Dalí byl Galou okouzlen natolik, že Paul Eluard odjel z Cadaqués sám. Dalí maloval svoji Galu třeba jako Madonu nebo Ledu ze starých antických bájí. Některá svá díla podepisoval dokonce jako Gala Salvador Dalí.

Zhruba půl hodinky cesty z Cadaqués je v Portlligat Dalího dům, který si právě s Galou pořídili. Nejdřív se objeví ohromná vejce jakoby vyrůstající ze střechy a pak velmi výjimečně vypadající dům. Ani tady se návštěvníci nepřestanou divit, procházejí bludišti místností, úzkých chodeb a chodbiček. Na dvoře objeví bazén a vodotrysky a letní jídelnu. Ani odpočinkovou terasu nemůže návštěvník očekávat jako běžné místo pro pár lehátek, je to velmi originálně řešený kout pro odpočinek, kde Gala a Dalí přijímali návštěvy.

Cadaqués, Costa Brava, foto: pixabay
Cadaqués, Costa Brava, foto: pixabay
Průčelí muzea Salvadora Dalího ve Figueres, foto: Táňa Pikartová

Podívejte se také na:

Denali majestátná hora i pravá aljašská divočina

Jako malí hltali příběhy Jacka Londona a snili o tom, že jednou budou rýžovat zlato ...

Krzywy domek: Hundertwasserhaus ztrácí prvenství, šlape mu na paty kolega z Polska

Sedím v autě a ploužím se ulicí s názvem Bohaterów Monte Cassino. Uhodli jste správně. ...

Zemička jako dlaň, to je Slovinsko

Slovinsko vměstnané mezi pohoří Rakouska, Maďarska, Itálie a Chorvatska leží, jak Slovinci říkají, na slunečné ...

Na cestovní pojištění byste neměli zapomenout. Co vše tento produkt kryje?

Cestovní pojištění sice není při cestě do zahraničí povinné, může vám však ušetřit mnoho starostí. ...

Leukerbad – největší termální lázně v Alpách

Leukerbad je horské středisko, které díky svým termálním pramenům proslulo již v antických dobách, lázně ...