Moskevský obchodní dům GUM

|
Moskevský obchodní dům GUM, foto: publicdomainpictures.net
Moskevský obchodní dům GUM, foto: pixabay
Moskevský obchodní dům GUM, foto: publicdomainpictures.net
Moskevský obchodní dům GUM, foto: pixabay
Moskevský obchodní dům GUM, foto: publicdomainpictures.net

Nejlidnatější město v Evropě nabízí turistům kromě historických památek také jeden z nejslavnějších obchodních domů. Až se dostatečně nabažíte chrámu Vasila Blaženého a Leninova mauzolea, neměli byste vynechat ani návštěvu obchodního domu GUM, který patří mezi deset nejluxusnějších obchodních domů na celém světě.

Najdete ho na východě Rudého náměstí v historické budově z 19. století, která vás svou pompézností okouzlí téměř okamžitě. Budova ve stylu ruské středověké architektury se skleněnou střechou je výsledkem spojení sil architekta Alexandera Pomerantseva a stavebního inženýra Vladimira Shukhova. Přestože své první zákazníky přivítal ve velkém stylu GUM už 2. prosince 1893, svůj půvab neztratil ani dnes: každoročně ho navštíví přes 15 milionů lidí. Obchodní dům ale ne vždy sloužil svému účelu, v roce 1928 ho začal Joseph Stalin využívat jako kancelářské prostory, po sebevraždě své manželky Naděždy v roce 1932 dokonce použil GUM pro vystavení jejího balzamovaného těla. Po svém znovuotevření v roce 1953 (po smrti Stalina) se GUM opět dostal na výsluní a jako jeden z mála obchodů v Sovětském svazu nabízel nedostatkové zboží, na které se stály dlouhatánské fronty, táhnoucí se často přes celé Rudé náměstí.

Zkratka, která se vžila

Název GUM nemá nic společného s Gumídky, ani s Glumem z Pána prstenů, jde o zkratku sousloví Glavnyj Univerzálnyj Magazin, což v překladu znamená Hlavní obchodní dům. Na třech patrech plných obchodů, kavárniček a restaurací dnes najdete ty nejluxusnější módní značky jako Louis Vuitton, Hermès, Burberry nebo například Gucci. Najdete tu ale samozřejmě i banky, lékárny, květinářství a další služby. GUM je ale také uměleckou galerií a místem pro pořádání kulturních akcí i exkluzivních módních přehlídek. Úchvatná vnitřní hala, která je přímo uměleckým skvostem, posloužila i k natáčení několika filmů nebo třeba k různým kulturním setkáním společensky vysoce postavených lidí. Zajímavostí jsou také historické toalety, které byly v roce 2004 nově zrekonstruovány přesně podle předrevolučních návrhů. Mramorové zdi, bronzové lampy, muránské sklo, vše přesně jako v dobách minulých. Můžete si tu nejen ulevit, ale i osprchovat se, což se v obchodních domech jen tak nevidí.

Každoročně se před GUMem v zimě také otevírá obrovské kluziště, kdy se můžete prohánět na bruslích s architektonickým drahokamem v zádech. Právě tady v roce 2006 proběhlo mezinárodní utkání mezi hvězdami SSSR a dalšími světovými hokejovými legendami. Dostanete se sem pohodlně metrem, po červené na Okhotny Ryad nebo zelenou linkou na Teatralnaya. Návštěvu GUMu byste si neměli nechat ujít, jde totiž také o místo, kde se psala ruská historie.

Text: Pavlína Hajduová

Podívejte se také na:

Dovolená u sousedů: Nejkrásnější místa Slovenska

S čím dál tím jednodušší leteckou dostupností dalekých zemí mnohdy zapomínáme, jaká nádherná místa máme ...

Olé! Mexiko volá! Nabízí své úžasné pláže, nevídané památky, tropickou přírodu a spoustu zážitků

Nejdřív to nejdůležitější. Hlavní turistická sezóna v Mexiku trvá od listopadu do května, takže pokud ...

Navštivte Hitlerovo Orlí hnízdo a městečko Berchtesgaden

Hitlerovo legendární Orlí hnízdo na hoře Kehlstein, která se vypíná 1834 m.n.m, navštěvuje stále více ...

Soutěž ukončena: Vyhrajte sluneční balíček

Připravili jsme pro vás soutěž o speciální sluneční balíček pro krásné, dlouhotrvající a zdravější opálení ...

Proč velryby narostly do tak obřích rozměrů, a to zřejmě v době ledové? A kde je dnes můžeme pozorovat?

Plejtvák obrovský, obr oceánů, známý též jako modrá velryba, je mořský savec z řádu kytovců. ...