Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijas

|
Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijasmijas, foto Táňa Pikartová
Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijasmijas, foto Táňa Pikartová
Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Pražené mandle, Mijas, Španělsko, foto: Táňa Pikartová
Mijas, Španělsko, foto: pixabay

Bílé je od pradávna. Kdysi totiž zdejší obyvatelé chovali své osly doma, a aby udrželi dům čistý, stěny natírali vápnem. A dělají to tak dodnes, i když už osly doma nechovají.

A nutno říct, že se tady tradice stále ctí. Totiž i květináče umístěné na zdech domů mají svá neměnná pravidla, která také patří k místní idylické samozřejmosti. Musí být světle modré s černými obručemi. Tyto barvy jsou totiž symbolem španělského města Mijas na západním pobřeží nedaleko Málagy.

Člověk ani nemusí být moc sentimentálně a romanticky naladěný, aby připustil, že je to právě neobvyklost typických andaluských vesnice, která sem láká denně stovky turistů. Mezi bílými domy s modrými květináči je nejhezčím zážitkem jen tak se procházet úzkými uličkami, kochat se výhledy, posedět v některé z kavárniček nebo nahlížet do obchůdků s vyhlášenou místní, velmi barevně bohatou keramikou.

K prohlídce láká i maurský hrad, přírodní divadelní scéna a na náměstí Plaza de la Constitución i malá továrna na čokoládu.

Mijas nabízí i mnohé gastronomické zážitky. Na prvním místě je samozřejmě tapas, velmi známá kulinární zvláštnost má právě tady svoji domovinu. A nebyli by to Španělé, aby z ní neudělali životní styl. Tapeando, tedy ochutnávání, je pro Andalusany velmi oblíbeným způsobem trávení volného času.

Také jsem si dala od každého kousek. Osobně řadím k nejoblíbenějším sýr manchego, zelené a černé olivy, ančovičky a pečené papriky. V mističkách rozhodně nikdy nechybí španělská šunka jamón ani pálivé chorizo, jídelní lístek nabízí i smažené kalamáry a krevety na česneku, také španělskou tortillu a škeble na víně. Úchvatné je mango nebo švestky obalené do ruliček z průhledných plátků španělské šunky jamón.

Stánků, kde praží mandle, je v Mijas několik. Stáneček Carlose, který stojí v parčíku s nejkrásnějším výhledem do údolí a na mořské pobřeží, prodává ty nejlepší pražené mandle ve městě. A Carlos s úsměvem vždycky přidá i nějakou historku ze svého života. V Mijas se narodil a taky tady umře, jak říká. Jinde by žít nechtěl. Nikdy ale neprozradil recept na svoje vynikající pražené mandle. Spokojme se tedy s mým jednoduchým popisem: V kotlíku, pod kterým topí jedině suchým dřevem, míchá mandle s krystalovým cukrem, medem a vodou. A přesně ví, kdy kotlík z ohně sundat.

Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijasmijas, foto Táňa Pikartová
Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijasmijas, foto Táňa Pikartová

Podívejte se také na:

Navštivte Hitlerovo Orlí hnízdo a městečko Berchtesgaden

Hitlerovo legendární Orlí hnízdo na hoře Kehlstein, která se vypíná 1834 m.n.m, navštěvuje stále více ...

Bratislava, metropole našich nejbližších sousedů, očima turisty

Hlavní město Slovenska Bratislavu určitě netřeba představovat a popisovat jeho bohatou historii od prvního osídlení této ...

V Itálii si od moře odskočte do historického Urbina

Pokud se rozhodnete strávit svoji dovolenou v Itálii u moře v provincii Marche a máte ...

Všechny cesty stále vedou do Říma…

Pokud nejste motoristé a do Říma, za účelem navštívit nejvýznamnější památky, dorazíte letadlem nebo autobusem, ...

Dějinami těžce zkoušená a s Čechami pevně spjatá historická polská Vratislav

Dolnoslezské město Wroclaw, které leží v blízkosti našich hranic, se stává stále častějším cílem turistů. ...