Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijas

|
Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijasmijas, foto Táňa Pikartová
Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijasmijas, foto Táňa Pikartová
Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Pražené mandle, Mijas, Španělsko, foto: Táňa Pikartová
Mijas, Španělsko, foto: pixabay

Bílé je od pradávna. Kdysi totiž zdejší obyvatelé chovali své osly doma, a aby udrželi dům čistý, stěny natírali vápnem. A dělají to tak dodnes, i když už osly doma nechovají.

A nutno říct, že se tady tradice stále ctí. Totiž i květináče umístěné na zdech domů mají svá neměnná pravidla, která také patří k místní idylické samozřejmosti. Musí být světle modré s černými obručemi. Tyto barvy jsou totiž symbolem španělského města Mijas na západním pobřeží nedaleko Málagy.

Člověk ani nemusí být moc sentimentálně a romanticky naladěný, aby připustil, že je to právě neobvyklost typických andaluských vesnice, která sem láká denně stovky turistů. Mezi bílými domy s modrými květináči je nejhezčím zážitkem jen tak se procházet úzkými uličkami, kochat se výhledy, posedět v některé z kavárniček nebo nahlížet do obchůdků s vyhlášenou místní, velmi barevně bohatou keramikou.

K prohlídce láká i maurský hrad, přírodní divadelní scéna a na náměstí Plaza de la Constitución i malá továrna na čokoládu.

Mijas nabízí i mnohé gastronomické zážitky. Na prvním místě je samozřejmě tapas, velmi známá kulinární zvláštnost má právě tady svoji domovinu. A nebyli by to Španělé, aby z ní neudělali životní styl. Tapeando, tedy ochutnávání, je pro Andalusany velmi oblíbeným způsobem trávení volného času.

Také jsem si dala od každého kousek. Osobně řadím k nejoblíbenějším sýr manchego, zelené a černé olivy, ančovičky a pečené papriky. V mističkách rozhodně nikdy nechybí španělská šunka jamón ani pálivé chorizo, jídelní lístek nabízí i smažené kalamáry a krevety na česneku, také španělskou tortillu a škeble na víně. Úchvatné je mango nebo švestky obalené do ruliček z průhledných plátků španělské šunky jamón.

Stánků, kde praží mandle, je v Mijas několik. Stáneček Carlose, který stojí v parčíku s nejkrásnějším výhledem do údolí a na mořské pobřeží, prodává ty nejlepší pražené mandle ve městě. A Carlos s úsměvem vždycky přidá i nějakou historku ze svého života. V Mijas se narodil a taky tady umře, jak říká. Jinde by žít nechtěl. Nikdy ale neprozradil recept na svoje vynikající pražené mandle. Spokojme se tedy s mým jednoduchým popisem: V kotlíku, pod kterým topí jedině suchým dřevem, míchá mandle s krystalovým cukrem, medem a vodou. A přesně ví, kdy kotlík z ohně sundat.

Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijasmijas, foto Táňa Pikartová
Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijasmijas, foto Táňa Pikartová

Podívejte se také na:

Hamburk, město superlativů s nejhříšnější ulicí na světě

Jsme na severu Německa, na dolním toku řeky Labe, hned při jeho ústí do Severního ...

Katedrála jako z jiného světa. Na dokončení dominanty Barcelony si však budeme muset ještě 7 let počkat

Rozmanité tvary a dokonalý interiér. Katedrála Sagrada Família z rukou architekta Antonia Gaudího je nepřehlédnutelnou ...

Což takhle dát si pravý maďarský guláš?

Památky, guláš, klobásy a po ochutnání typické pálenky si můžete zkusit chytit Houdiniho. Ať už ...

Lvov – Křižovatka národností a kultur

Město Lvov ležící 60 km na východ od polských hranic stihlo za svou existenci trvající ...

Ve městě Pythagorion si vzpomenete na Pythagorovu větu

Malé přístavní městečko Pythagorion se nachází na ostrově Samos, odkud pocházel i filosof, matematik a ...