Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijas

|
Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijasmijas, foto Táňa Pikartová
Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijasmijas, foto Táňa Pikartová
Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Pražené mandle, Mijas, Španělsko, foto: Táňa Pikartová
Mijas, Španělsko, foto: pixabay

Bílé je od pradávna. Kdysi totiž zdejší obyvatelé chovali své osly doma, a aby udrželi dům čistý, stěny natírali vápnem. A dělají to tak dodnes, i když už osly doma nechovají.

A nutno říct, že se tady tradice stále ctí. Totiž i květináče umístěné na zdech domů mají svá neměnná pravidla, která také patří k místní idylické samozřejmosti. Musí být světle modré s černými obručemi. Tyto barvy jsou totiž symbolem španělského města Mijas na západním pobřeží nedaleko Málagy.

Člověk ani nemusí být moc sentimentálně a romanticky naladěný, aby připustil, že je to právě neobvyklost typických andaluských vesnice, která sem láká denně stovky turistů. Mezi bílými domy s modrými květináči je nejhezčím zážitkem jen tak se procházet úzkými uličkami, kochat se výhledy, posedět v některé z kavárniček nebo nahlížet do obchůdků s vyhlášenou místní, velmi barevně bohatou keramikou.

K prohlídce láká i maurský hrad, přírodní divadelní scéna a na náměstí Plaza de la Constitución i malá továrna na čokoládu.

Mijas nabízí i mnohé gastronomické zážitky. Na prvním místě je samozřejmě tapas, velmi známá kulinární zvláštnost má právě tady svoji domovinu. A nebyli by to Španělé, aby z ní neudělali životní styl. Tapeando, tedy ochutnávání, je pro Andalusany velmi oblíbeným způsobem trávení volného času.

Také jsem si dala od každého kousek. Osobně řadím k nejoblíbenějším sýr manchego, zelené a černé olivy, ančovičky a pečené papriky. V mističkách rozhodně nikdy nechybí španělská šunka jamón ani pálivé chorizo, jídelní lístek nabízí i smažené kalamáry a krevety na česneku, také španělskou tortillu a škeble na víně. Úchvatné je mango nebo švestky obalené do ruliček z průhledných plátků španělské šunky jamón.

Stánků, kde praží mandle, je v Mijas několik. Stáneček Carlose, který stojí v parčíku s nejkrásnějším výhledem do údolí a na mořské pobřeží, prodává ty nejlepší pražené mandle ve městě. A Carlos s úsměvem vždycky přidá i nějakou historku ze svého života. V Mijas se narodil a taky tady umře, jak říká. Jinde by žít nechtěl. Nikdy ale neprozradil recept na svoje vynikající pražené mandle. Spokojme se tedy s mým jednoduchým popisem: V kotlíku, pod kterým topí jedině suchým dřevem, míchá mandle s krystalovým cukrem, medem a vodou. A přesně ví, kdy kotlík z ohně sundat.

Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Mijas, Španělsko, foto: pixabay
Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijasmijas, foto Táňa Pikartová
Bílé městečko nad mořem se jmenuje Mijasmijas, foto Táňa Pikartová

Podívejte se také na:

Stalos na Krétě nabízí nejen pláže, ale i živou muziku nebo kočičí ráj

V letovisku Stalos, které se nachází v oblasti Chania na severozápadě ostrovu Kréta, zažijete nejen ...

Katedrála jako z jiného světa. Na dokončení dominanty Barcelony si však budeme muset ještě 7 let počkat

Rozmanité tvary a dokonalý interiér. Katedrála Sagrada Família z rukou architekta Antonia Gaudího je nepřehlédnutelnou ...

Dějinami těžce zkoušená a s Čechami pevně spjatá historická polská Vratislav

Dolnoslezské město Wroclaw, které leží v blízkosti našich hranic, se stává stále častějším cílem turistů. ...

Can’t forget the motor city: Příběh z Detroitu

Detroit není město, o kterém sníte, ale jakmile se v něm jednou ocitnete, už ho ...

Wroclaw, víkendová destinace, která rozhodně není mainstream

Co se vám v hlavě vybaví, když se řekne “výlet”? Množství lidí si pod tímto ...