Dovolená u sousedů: Nejkrásnější místa Slovenska

|
Bratislavský hrad, foto: pixabay.com

S čím dál tím jednodušší leteckou dostupností dalekých zemí mnohdy zapomínáme, jaká nádherná místa máme přímo za rohem. Slovensko nabízí úchvatné hřebenovky, jezera, jeskyně, zámky i hrady. Nechte se inspirovat našimi tipy a vyrazte letos na dovolenou k sousedům.

Slovenský ráj

Vysoké tatry a pohoří Fatra pravděpodobně znáte a možná máte i prochozené. Pokud ale přeci jen chcete do krásné přírody a hor, doporučujeme navštívit Slovenský ráj. Ten je známý svými úzkými soutěskami, kterými se ženou řeky nad nimiž se tyčí vysoké skály. Uvidíte vodopády, ale i jeskyně a nevyhnete se tu chůzi po žebřících a úzkých cestičkách. Pokud vás baví ferraty, tady si přijdete na své.

Bojnický zámek

Pokud máte aspoň trochu romantickou duši, nenechte si ujít nejkrásnější zámek na Slovensku – Bojnický zámok. Ten se tyčí nad stejnojmenným městem a je inspirovaný architekturou francouzských zámků. V jeho zahradě můžete navštívit nejstarší zoologickou zahradu na Slovensku nebo spatřit lípu, která je stará zhruba 700 let.

Slovenský folklor

Baví-li vás si představovat, jak lidé žili v dřívějších dobách, určitě navštivte některou z vesniček s tradiční architekturou a zachovalým folklorem. V Čičmanech můžete obdivovat úžasné malované dřevěnice a některé si prohlédnout i zevnitř. Čičmany leží v odlehlé oblasti Strážovských vrchů.

Další obcí, která stojí za návštěvu, je Vlkolíná ve Velké Fatře. Zde se, na rozdíl od Čičman, které byly postižené požáry a většina chalup je tak v současnosti nově restaurovaná, nachází nejzachovalejší celek lidové architektury na Slovensku. Právem je proto také součástí UNESCO. Prohlédnout si tu můžete celkem 55 roubených dřevěnic.

Tip: Pokud byste lidové tvorby neměli dost, nenechte si ujít známý folklorní festival Východná, který se koná pravidelně na začátku letních prázdnin.

Termální lázně Bešeňová

Pokud se vám už nechce chodit a raději byste pořádný relax, zamiřte do Gino Paradise Bešeňová. Tento termální komplex má na dvacet bazénů – polovinu krytých a polovinu venkovních. Teplota ve vodě se pohybuje mezi 24 a 39 stupni, takže si vybere opravdu každý. Ubytovat se můžete přímo u areálu a využít tak i blízké polohy Vysokých a Nízkých Tater.

Pozor: Ani na Slovensko nejezděte bez cestovního pojištění. Hodit se vám bude při zlézání slovenských skal i při dovádění s dětmi v termálních bazénech.

 

Podívejte se také na:

Společenství „chechtající“ se africké šelmy

Největší zástupce čeledi hyenovitých má v některých afrických kmenech pověst až magické šelmy, které je ...

Jak se počítá čistá mzda?

Kolik vám zaměstnavatel pošle za měsíc práce, vidíte na svém běžném účtu. Zajímá vás ale, ...

Vlk. Největší psovitá šelma žijící ve volné přírodě

Milujeme je i nenávidíme. Pravěký lovec si oblékl vlčí kožešinu, aby na něj přešla vlčí ...

Chcete skutečně žít? Vyzkoušejte zážitky za hranou

Žijeme v krásné době. V čase, kdy jsme všichni bezlepkoví vegani a chodíme skákat backflipy ...

K moři autem: Jak na letní dovolenou v roce 2022?

Omezili jste v posledních dvou letech kvůli epidemii covidu-19 cestování, letos už se ale chcete k moři ...