K moři autem: Jak na letní dovolenou v roce 2022?

|

Omezili jste v posledních dvou letech kvůli epidemii covidu-19 cestování, letos už se ale chcete k moři za každou cenu dostat? Poradíme vám, jak vše zvládnout.

Covidová opatření se rozvolňují, vyhráno ale ještě není

Většina států postupně uvolňuje platná opatření, která mají zamezit šíření covidu-19. Přesto jich ještě v platnosti mnoho zůstává.

V předchozích dvou letech během letních měsíců zpravidla platilo, že opatření byla minimální a cestování nebylo příliš komplikované. Nelze ale zaručit, že na cestě neskončíte v karanténě nebo nedojde k nějakým jiným komplikacím.

Proto pečlivě sledujte platná opatření a plán jejich uvolnění. Některé státy mohou mít plán stanoven i na několik týdnů dopředu. Situaci si také značně ulehčíte očkováním.

Na situaci kolem koronaviru myslí i pojišťovny. Cestovní pojištění dnes může obsahovat i pojištění proti komplikacím spojeným se situacemi, kdy se na cestách ocitnete v nečekané karanténě. Pojišťovna vám pak pomůže uhradit část vzniklých nákladů.

Rezervovat ihned, nebo na poslední chvíli?

V předchozích dvou letech platilo, že si většina cestujících rezervovala zájezd a ubytování na poslední chvíli. Bylo to způsobeno právě nejistotou spjatou s pandemií. Navíc vinou poklesu cestovního ruchu byla na většině míst ubytovací kapacita dostatečná i při tzv. last-minute rezervaci.

V letošním roce se ale chystá na dovolenou mnohem větší množství lidí a vyčkávat se již nemusí vyplatit. Pokud jste pro dovolenou rozhodnuti, zájezd raději objednejte včas.

Na co se připravit při cestě autem?

Pokud dodržíte všechna základní pravidla (roušky, ruce, rozestupy), nemusíte se obávat zvýšeného rizika nákazyani v případě využití letecké či autobusové dopravy. Riziko ale samozřejmě můžete dále snížit tím, že vsadíte na vlastní dopravu autem.

V takovém případě je na místě určitá příprava. Prostudujte si trasu, která k vaší destinaci povede. Do telefonu si můžete stáhnout aplikaci s navigací, která v kombinaci s mobilními daty funguje doslova zázračně. Díky sdílení dat s dalšími uživateli se navigace například dokáže průběžně vyhýbat kolonám nebo upozornit na policejní hlídku.

Zkontrolujte technický stav vozu, platnost dálniční známky či povinného ručení. Vyplatí se prověřit i ceny pohonných hmot a dle toho se rozhodnout, kde bude nejlepší po cestě natankovat.

Hlavně bezpečně

Při delších cestách nezapomeňte na pravidelné zastávky, při kterých si odpočinete. Je-li to možné, alespoň na část cesty svěřte řízení spolujezdcům. Dodržujte rychlostní limity a řízení věnujte absolutní pozornost. Byla by škoda si dovolenou, na kterou čekáte několik let, pokazit.

Podívejte se také na:

Chcete skutečně žít? Vyzkoušejte zážitky za hranou

Žijeme v krásné době. V čase, kdy jsme všichni bezlepkoví vegani a chodíme skákat backflipy ...

Dovolená v Chorvatsku nebo na oběžné dráze?

Třicet let po revoluci už nejspíš nikoho neuchvátíte zážitky ze Zlatých písků v Bulharsku. Vždyť ...

Vlk. Největší psovitá šelma žijící ve volné přírodě

Milujeme je i nenávidíme. Pravěký lovec si oblékl vlčí kožešinu, aby na něj přešla vlčí ...

Slapové jevy, aneb jak vzniká příliv a odliv

Měsíc působí na naši planetu obrovskou silou a každý den se nám snaží dvakrát denně ...

Muzeum zítřka v Riu de Janeiru propojuje přítomnost s budoucností

Kdo navštíví Rio de Janeiro, neměl by minout Museu do Amanhã - Muzeum zítřka. Nachází ...